Használt műszaki cikkek

Használt műszaki cikkek

 

Árkülönbség

 

Elképesztő hogy mekkora árkülönbség van az új és használt műszaki cikkek piacán, beleértve a használt autókat is. A legegyszerűbb példa erre hogy egy teljesen új Samsung s8 közel 220 ezer forint, addig egy használt 150 ezer forint, 3 hónap garanciával, vásárolható plusz 6 és 12 hónap garancia, + 5000 és + 10000 forintért( ha választunk hozzá plusz egy év garanciát 160 ezerből ugyan ott vagyunk mintha egy új készüléket vásároltunk volna). Persze nem mi csomagoltuk ki, talán egy két hajszál karcot is tartalmaz, de spóroltunk 60 ezer forintot, ami szerintem nem elhanyagolható tényező.

Nézzünk egy kicsit nagyobb tételt, például egy autót. Egy új full alap Dacia Duster 3 millió forint, míg egy 54 ezer kilométerrel megáldott verzió szinte minden létező alap extrával csak 2,3 millió forint. 1 tulajos szerviz könyves, szinte még bejáratós, és spóroltunk 700 ezer forintot, nem rossz ugye?

Ha használt műszaki cikkre vágynál, had ajánljam Magyarország műszaki cikk apróhirdetési oldalát. https://dps.hu

 

Mire ügyeljünk használt műszaki cikk vásárlás esetén?

Az előbb azt taglaltam hogy miért éri meg használt műszaki cikket vásárolni, de amekkorát nyerhetünk akkorát bukhatunk is rajta. Közel nyolc évig volt elektronikai szervizem, és láttam pár csodát.... Első és legfontosabb lépés, hogy nézzük meg a készülékek csavarjainak fejét! Ha azokról lekopott, lepattogott a festék, vagy nincs benne az összes csavar, azonnal felejtsük el! Ez azt jelenti hogy egy hozzá nem értő ember már belepiszkált. Gondoljunk bele, ha a szerelőnek nincs hozzá való csavarhúzója akkor vajon vannak e megfelelő, típus azonos alkatrésze. Egyszer, a LED tv-k hajnalán, behoztak hozzám javításra egy televíziót, azzal a hibával hogy nem ad képet. A csavarok fele nem volt meg, a másik feléről lekopott a festék. Szétszedtem, és akkor vettem észre hogy a tv tápjából lóg ki két ellenállás, arra kötve a háttérvilágítás. Természetesen az ellenállások szénné égve, rajtuk próbált keresztül folyni 118 volt feszültség ami majdnem agyon vágott. Nagy szerencse hogy nem gyulladt ki a készülék.

De legyenek gyanúsak az idegen anyagok is PL.: pillanat ragasztó, festék...stb. Ha használt műszaki cikket vásárolunk sosem lehetünk elég körültekintőek.

Sajnos autós példával is tudok élni, ráadásul sajáttal. Négy hónapja vásároltam meg jelenlegi autómat kereskedésből. A hátsó fékemre a betétet házilag ragasztották, ami a nagy hőtől levált, első fékemen alig 2 mm volt a ferodol és annak is hiányzott a fele. A 2. henger gyújtógyertyáját úgy megtépték hogy kiszakadt a menet, kipufogó tömítővel tömítették, hogy ne fújjon ki a henger, ami idővel kipotyogott...stb. Úgy reklámozták az autót hogy több mint 100 ponton átvizsgált, megbízható, biztonságos autó....

 

Hogyan válasszunk használt műszaki cikket?

Használt laptopoknál, mobil telefonoknál, és egyéb okos eszközöknél kiemelten fontos a processzor teljesítménye, a memória mérete, a háttértár mérete, és az operációs rendszer! Tudnunk kell hogy az adott elektronikai eszközöket mire szeretnénk használni. Minél szélesebb a felhasználási terület, annál inkább kell nagyobb teljesítményű műszaki cikk. Ha például csak szöveg szerkesztésre használjuk laptopunk, akkor elég egy olcsóbb két magos laptop, de ha videó anyagot vágunk, fényképet szerkesztünk, játszunk rajta az nagyon megterheli, így itt már a teljesítmény fontos szerepet játszik.

Jármű vásárlásakor, tudnunk kell hogy inkább pályán használjuk, vagy inkább terepen, városban cirkálunk vele, vagy sokat szállítunk. Egy pesti cirkálónak elég egy kisebb köbcentis, benzines, kisautó ,mint a Toyota Yaris, Seat Arosa, Ha sokat szállítunk de kis dolgokat, mit például pizza, pénztárgép, laptop...stb. akkor inkább egy Peugeot Partner tűnik jobb választásnak, ha sokat terepezünk, vagy hegyen, dombon lakunk akkor egy terepjáró lesz a jó választás, például a Suzuki Vitara, ha nagy dolgokat szállítunk akkor egy jó kis teher autó megoldja a gondjaink pl.: Peugeot Boxer, Fiat Ducato...stb.

 

Garancia

 

Sokan nem tudják de a használt műszaki cikkekre is van garancia! Hiába mondja el szóban, vagy tünteti fel jól látható helyen a kereskedő, ettől függetlenül köteles garanciát vállalni! Ha használt műszaki cikk üzletben vesszük akkor az üzlet köteles 3 nap visszavásárlási garanciát, és 8 nap szavatossági jótállást vállalni! Ha a termék meghaladja a 10 kilogrammot, köteles a helyszínen megjavítani, vagy a használt műszaki cikk szakszervizbe való szállításáról gondoskodni! Amennyiben nem teljesíti a garanciális feltételeket, nyugodtan forduljanak a fogyasztóvédelmi felügyelőséghez!